Markthalle Neun - Sironi

Lekker eten in Berlijn, deel 57

Klopt: hier, hier en hier schreven we al eerder over lekker eten in Berlijn. Maar we komen er nu eenmaal graag en regelmatig. En het is een grote stad. We ontdekken dan ook steeds weer nieuw lekkers. Zowel überhippe shit als vertrouwde klassiekers.

Afgelopen zomer waren we er weer. Deze keer in de bloedhitte: we hebben de 39 graden aangetikt. Dus we hebben ter afkoeling veel bier gedronken en ijs gegeten. Maar gelukkig ook allerlei andere verrassende nieuwe dingen geprobeerd. Een kleine greep:

Bier onder het spoor: BRLO Brwhouse

Wat nu Park Gleisdreieck is, was ooit een enorm rangeerterrein. En tijdens de Koude Oorlog Sperrgebiet. Nu is het een aangenaam park. Een deel is toegankelijk via het Deutsches Technikmuseum. Je struint dan tussen de oude loodsen, spoordraaischijven, ketelhuizen en locomotieven.

Na al dat treinspotten zijn de bieren van het BRLO Brwhouse om de hoek dan zeer welkom. Sommigen worden ter plekke gebrouwen, in de ketels in tweedehandse scheepscontainers. De keuze is er overweldigend. En je kunt er in de aanpalende Biergarten onder camouflagenetten van genieten, terwijl de S-Bahn boven je hoofd voorbij dendert.

We hebben er zowel gelunched als ’s avonds een keer gegeten. Stevige kost, grotendeels Duits georiënteerd, maar met groenten nadrukkelijk in de hoofdrol. Sterker, het vlees is er alleen als bijgerecht te krijgen. Zo aten wij o.a. een hele geroosterde bloemkool, gerstrisotto en burrata met erwtjes. Met alleen paar stukjes knapperig én zacht  buikspek van het mangalitza varken erbij. Verschrikkelijk lekker allemaal.

Enige minpuntje is wat ons betreft dat veel hier onnodig in het Engels is. De prima zuurkool met kümmel heet hier dan “German Kimchi“. Je kunt ook overdrijven.

Bier in de apotheek: Ora

In de Oranien-Apotheke aan de Oranienplatz in Kreuzberg zit nu Brasserie Ora. Wij dronken er bier maar ze hebben achterin ook een eigen bakkerij die prachtig gebak produceert. En dat alles in het perfect geconserveerde antieke interieur van de apotheek.

Siciliaans IJs in tweevoud: Duo

Het is een klein zaakje, maar er staan vaak lange rijen bij Duo Sicilian Icecream. Volkomen terecht. De amandel-granita is hemels. Zo lekker dat we gewoon nog een portie bestelden. Ze vroegen erom.

Markthalle Neun

Blijft toch een instituut, de Markthalle Neun (maar ga vooral ook eens in Markthalle X kijken, oftewel de Arminiushalle). Of je er nou voor je boodschappen komt of voor Streetfood Thursday, het is er altijd gezellig. Een prettig alledaagse hippe scene.

Der Hammer was deze keer een dry aged burger van Kumpel & Keule – onwaarschijnlijk lekker.

Cicchetti in Schöneberg: Osteria Venexiana

Bij Osteria Venexiana komen we de afgelopen jaren iedere keer terug. En het blijft heerlijk. Eerst wat Venetiaanse tapas, de cicchetti. Met veelal vissige appetizers. En dan royale hoofdgerechten. Zoals bijvoorbeeld gegrilde octopus op kikkererwten. Of bacalà op zwarte polenta.

Alles vergezeld van spannende wijnen – soms natuurwijnen. Zeker door de attente en grappige gastheer steeds weer een waar genoegen om hier te eten.

IJs in versgebakken hoorntjes: Jones Icecream

Als je bij Jones Icecream in de Goltzstrasse binnenloopt ruik je meteen de versgebakken zoete hoorntjes. En dan ben je meteen verkocht. Daar is vast over na gedacht. Want je wil dan alleen nog maar zoveel mogelijk zoetigheid.

Gelukkig hebben ze een zeer ruime keuze zelfgemaakt ijs. Inclusief zwarte sesamijs, whisky pecan of cucumber tonic. Onweerstaanbaar allemaal.

Spaans + Koreaans = Kochu Karu

Misschien wel het spannendste wat we deze keer hebben gegeten. Kochu Karu in Prenzlauer Berg is het restaurant van een Koreaanse zangeres en een Spaanse chef. Bepaald een liefdesbaby.

Zeer uitgesproken smaken, die soms botsen (rauwe makreel met ingelegde abrikoos – op het randje) maar elkaar vooral aanvulden. Zoals kreeften-dumplings met kimchi-bisque. En dan ook nog prachtig opgemaakt (iPhone foto’s bij kunstlicht doen er geen recht aan) en geserveerd met heerlijke wijnen.

Falafel bij industrieel erfgoed: Kanaan

In het noorden van Prenzlauerberg loop je tegen zo’n typisch Berlijns complex aan: Umspannwerk Humboldt (nu: Ampère). Zo’n kolossaal industrieel complex waar intussen een nieuwe bestemming voor is gevonden.

Direct om de hoek, in een soort aftandse congierge-kantine zit Kanaan. Als bewijs dat je geen interieur-architect nodig hebt voor een lekker restaurant. Men doet hier niet aan looks. Wel aan heel lekker eten.

Zoals smeuïge hummus, knapperige falafel en alles wat je daarbij zoal kunt serveren. Onze favoriet: hummshuka, de perfecte combi van verse hummus met shakshuka.

Café Restaurant Wintergarten im Literaturhaus in Charlottenburg

Tenslotte Café Restaurant Wintergarten im Literaturhaus. Een oase van rust vlak achter de Ku’damm. Eet er wat gebak, een degelijke lunch; of drink er een glas Spätburgunder. Binnen of buiten, het doet je altijd goed.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.