Wij begonnen dit nieuwe jaar met een bord vol Kaiserschmarrn. In de Alpen vaak als nagerecht of zelfs als vegetarisch hoofdgerecht op de kaart (ooit in een Oostenrijkse berghut kregen de vegetariërs in ons gezelschap dit voorgezet, met de nadrukkelijke instructie van de salade af te blijven. Die was alleen voor de vleeseters: “Nicht für Vegetarier!”)
Wij vinden dit het perfecte Nieuwjaarsontbijt.
Recept voor Kaiserschmarrn
Men neme
Voor 2 personen
- 140 gram bloem
- 20 gram suiker
- snuf zout
- 3 eieren (eidooiers en wit gescheiden)
- 150 ml melk
- 50 gram boter
- eventueel: klein handje rozijnen
- poedersuiker
- appelcompôte, bosbessen- of bramenjam of een andere variant daarop
- eventueel: bol vanille-ijs (maar dan is het toch meer een dessert)
- een pan die ook in de oven kan
Bereiding
Half uurtje voorbereiden + kwartiertje afmaken
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de eidooiers met bloem, suiker (houdt nog eetlepel achter), zout en melk tot beslag
- Klop de eiwitten stevig en schep deze voorzichtig door het mengsel met de dooiers.
- Smelt de boter in een lage pan, bak hierin het beslag tot een dikke zachte koek licht aan.
- Zet alles met pan in de hete oven, bak nog ongeveer 8 à 10 minuten.
- Neem de pan even uit de oven, trek met de koek uit elkaar in losse grove stukken. Doe de resterende eetlepel suiker (en eventueel de rozijnen) erover en laat dit in de hete oven nog even kort karameliseren.
- Dien op met poedersuiker, jam of appelcompôte en eventueel een bolletje vanille-ijs.
En dan met koffie of bubbels.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.