Heel geen risotto
Net als in risotto wordt de rijst met artisjok in bouillon gegaard. Maar het is verder eigenlijk een soort stoof. Je hoeft voor dit gerecht niet eindeloos in de pan te roeren. Die zet je gewoon in de oven.
En er zit helemaal geen boter of kaas in. Maar vooral veel lekkere lentegroenten. Zoals lente-ui, prei, artisjok, groene asperges, snijbonen, tuinbonen en erwtjes. Of althans, wat je daarvan in huis hebt. Die boontjes kunnen trouwens ook prima uit de diepvries.
Als de artisjok, asperges en ingemaakte citroen maar niet ontbreken. Die maken dit gerecht.
Van 21-sterren chef Ducasse
Naar een recept van intergalactische superchef Alain Ducasse, uit zijn prettige groenten-kookboek Puur Natuur op Tafel. Pakken we er vaak weer bij om de lente af te trappen. Ondanks al die imponerende sterren.
Recept voor rijst met artisjok, asperge en ingemaakte citroen
Men neme
Genoeg voor 4 personen als hoofdgerecht.
- 16 groene asperges
- 16 snijbonen (optioneel)
- 1 dunne prei
- 4 paarse artisjokken (of 1 potje ingemaakte)
- 1/2 citroen
- 4 bosuien
- 100 gram erwtjes
- 100 gram tuinbonen
- 4 dl kippenbouillon
- olijfolie
- 200 gram basmatirijst
- 1/2 ingemaakte citroen (wij gebruiken ze uit een potje)
- bosje rucola of waterkers om te garneren
Bereiding
Alles bij elkaar ben je ongeveer 60 minuten bezig.
- Maak de groene asperges schoon. Snijd de kopjes er van af op ongeveer 6 centimeter. En snijd de rest van de steeltjes in schuine dunne plakjes. Snijd de prei en bosui in dunne ringetjes en de snijbonen in dunne schijfjes.
- Maak de artisjokken schoon, snijd ze in vieren en bestrijk ze met citroensap.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Breng de bouillon vast aan de kook.
- Neem een ruime gietijzeren pan (of een andere die in de oven kan) en verhit daarin een ruime scheut olijfolie. Doe alle groenten hierin met een snufje zout en laat alles een paar minuutjes smoren met deksel op de pan.
- Voeg de basmatirijst toe en verhit deze tot de korrels een beetje doorzichtig worden. Doe er dan de bouillon bij en roer goed door. Zet hem met deksel erop in de warme oven, ongeveer 17 minuten (is de meestal de tijd dat rijst in bouillon gaar wordt – maar kan per soort wat verschillen).
- Haal de pan uit de oven en laat nog zo’n 10 minuten staan met deksel erop.
- Snijd de schil van de ingemaakte citroen in dunne reepjes.
- Meng deze op het laatst door de rijststoof, eventueel ook met de rucola of waterkers.
Wij aten er nog wat gebakken haloumi met za’atar bij. Maar dit is ook lekker met knapperige venkel-courgettepannenkoekjes. Of een pittige kwartel.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.
1 reactie
Wat een hemels lentegerecht.
Staat voor aankomende week op de planning.