Wat aten zij - daslook

In deze periode, wanneer het weer warmer wordt maar de bomen nog net geen blaadjes hebben, zie je in veel gebieden de bodem vol staan met daslook. En als je het niet ziet, dan ruik je het wel.

Das of beer?

In de landen om ons heen hebben ze iets met beren te maken: Bärlauch, bear garlic of ail des ours (Allium ursinum). Volgens de legende eten beren na hun winterslaap als eerste wat daslook. Pittig ontbijtje. Maar bij ons heet het naar de dassen die er vaak vlakbij hun hol hebben.

Het is volle neef van de uien en de knoflook. Je gebruikt de groene blaadjes. Het ruikt sterker dan het uiteindelijk smaakt, zeker als je het kort verwarmt.

Zacht…

Je kunt er van alles mee doen. Zoals heel simpel snipperen in wat warme boter over de aardappelen. Of door een aardappelsalade. Bijna net zoals je bieslook gebruikt.

Maar het combineert ook goed met asperges die er weer zijn. Zoals in een risotto met groene asperges. Waarbij je de fijngesneden daslook op het laatst toevoegt.

gebakken kabeljauw met asperge en daslook van Jeroen Meus

Het is ook heerlijk met wat witte asperges en gebakken vis in een nage (zachte romige saus) – zoals in dit gerecht van Jeroen Meus dat we zeker de komende tijd eens willen maken.

… of juist pittig

Wat aten zij - daslook

Wil je echt die pittige looksmaak, dan maak je er een pesto mee, ongeveer zoals in dit recept. De daslook vervangt dan de basilicum én de knoflook. Lekker met wat gnocchi. Maar houd dan wel rekening met een flinke daslookkegel.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.