Pluk de daslook, haal de lente in huis

Wat aten zij - daslook

In deze periode, wanneer het weer warmer wordt maar de bomen nog net geen blaadjes hebben, zie je in veel gebieden de bodem vol staan met daslook. En als je het niet ziet, dan ruik je het wel.

Daslook of beerlook?

In de landen om ons heen hebben ze iets met beren te maken: Bärlauch, bear garlic of ail des ours (Allium ursinum). Volgens de legende eten beren na hun winterslaap als eerste wat daslook. Pittig ontbijtje. Maar bij ons heet het naar de dassen die er vaak vlakbij hun hol hebben.

Het is volle neef van de uien en de knoflook. Je gebruikt de groene blaadjes. Het ruikt sterker dan het uiteindelijk smaakt, zeker als je het kort verwarmt.

Zacht…

Je kunt er van alles mee doen. Zoals heel simpel snipperen in wat warme boter over de aardappelen. Of door een aardappelsalade. Bijna net zoals je bieslook gebruikt.

Maar het combineert ook goed met asperges die er weer zijn. Zoals in een risotto met groene asperges. Waarbij je de fijngesneden daslook op het laatst toevoegt.

Gebakken kabeljauw met asperge en daslook van Jeroen Meus

Het is ook heerlijk met wat witte asperges en gebakken vis in een nage (zachte romige saus) – zoals in dit gerecht van Jeroen Meus dat we zeker de komende tijd eens willen maken.

… of juist pittig

Gnocchi met daslookpesto

Wil je echt die pittige looksmaak, dan maak je er een pesto mee, ongeveer zoals in dit recept. De daslook vervangt dan de basilicum én de knoflook. Lekker met wat gnocchi. Maar houd dan wel rekening met een flinke daslookkegel.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.

2 reacties

  1. Leuk om te lezen! Vandaag een heerlijk brood gekocht bij Eline Ex op de Waddenweg. Zuurdesem wit met daslook en olijven. Echt een fantastische bak(ster)! Zijn jullie daar al geweest? Fijn dat jullie nog steeds artikelen schrijven!

  2. Dank voor je tip, altijd in voor goede bakkers. Wordt tijd dat we weer eens naar Amsterdam Noord komen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑