In deze periode, wanneer het weer warmer wordt maar de bomen nog net geen blaadjes hebben, zie je in veel gebieden de bodem vol staan met daslook. En als je het niet ziet, dan ruik je het wel.

Das-, of beerlook?

In de landen om ons heen hebben ze iets met beren te maken: Bärlauch, bear garlic of ail des ours (Allium ursinum). Volgens de legende eten beren na hun winterslaap als eerste wat daslook. Pittig ontbijtje. Maar bij ons heet het naar de dassen die er vaak vlakbij hun hol hebben.

Het is volle neef van de uien en de knoflook. Je gebruikt de groene blaadjes. Het ruikt sterker dan het uiteindelijk smaakt, zeker als je het kort verwarmt.

Zacht…

Je kunt er van alles mee doen. Zoals heel simpel snipperen in wat warme boter over de aardappelen. Of door een aardappelsalade. Bijna net zoals je bieslook gebruikt.

Maar het combineert ook goed met asperges die er weer zijn. Zoals in een risotto met groene asperges. Waarbij je de fijngesneden daslook op het laatst toevoegt.

Het is ook heerlijk met wat witte asperges en gebakken vis in een nage (zachte romige saus) – zoals in dit gerecht van Jeroen Meus dat we zeker de komende tijd eens willen maken:

Gebakken kabeljauw met asperge en daslook van Jeroen Meus

… of juist pittig

Gnocchi met daslookpesto

Wil je echt die pittige looksmaak, dan maak je er een pesto mee, ongeveer zoals in dit recept. De daslook vervangt dan de basilicum én de knoflook. Lekker met wat gnocchi. Maar houd dan wel rekening met een flinke daslookkegel.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

2 reacties

Leuk om te lezen! Vandaag een heerlijk brood gekocht bij Eline Ex op de Waddenweg. Zuurdesem wit met daslook en olijven. Echt een fantastische bak(ster)! Zijn jullie daar al geweest? Fijn dat jullie nog steeds artikelen schrijven!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.