siciliaanse tonijnballetjes

Tonijnballetjes of polpettine di tonno

Polpettine di tonno, klinkt toch beter dan tonijnballetjes. Dat aten wij als antipasti bij Fratelli Vittorio, een fantastische trattoria op de beroemde vismarkt in Catania. De visjes springen bij wijze van spreken zo op je bord.

We aten daar onder andere carpaccio van zwaardvis, sarde a beccafico (gevulde en gebakken sardientjes), spaghetti con ricci di mare (met zee-egel) en pasta allo scoglio (met langoustines en schelpdieren).

Pasta allo Scoglio bij Fratelli Vittorio op de vismarkt van Catania

Bij Siciliaans buffet

Eenmaal thuis hebben we deze tonijnballetjes gemaakt bij een Siciliaans buffet, zoals we eerder hebben gedaan. Iedereen vond ze zo lekker dat we hier het recept delen uit Made in Sicily van Giorgio Locatelli.

In Sicilië maken ze deze polpettine ook wel met zwaardvis, die daar veel te krijgen is. Je kunt verse tonijn gebruiken, maar zeker ook een goede kwaliteit tonijn of sardines uit blik.

Broodkruim is heilig

Brood weggooien is een doodzonde in Sicilie, daarom wordt er zoveel broodkruim (pangrattato) verwerkt in gerechten. Het wordt zelfs in verschillende maten gemalen en gezeefd (grof, medium, fijn) voor diverse toepassingen. Als vulling voor de sarde a beccafico, als bindmiddel voor polpettine, of als knapperige vervanger van geraspte kaas over de pasta. Broodkruim kun je zelf eenvoudig maken door oud brood een uur op 80 graden in de oven te drogen en vervolgens te raspen.

Recept voor tonijnballetjes polpettine di tonno

Men neme

Genoeg voor 4 personen als voorgerechtje

 • 400 gram tonijn (vers of uit blik)
 • 50 gram pijnboompitten
 • 200 gram broodkruim
 • 2 eieren, losgeklopt
 • 50 gram pecorino kaas, geraspt
 • zest en sap van 1 citroen
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • een hand platte peterselie, gehakt
 • olijfolie
 • zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding
 1. Als je verse tonijn gebruikt, snijd je deze in blokjes en bak je die samen met de pijnboompitten in wat olijfolie gedurende een minuut goudbruin. Als je tonijn uit blik gebruikt, maak je deze fijn in een kom en rooster je de pijnboompitten apart.
 2. Laat even afkoelen en schep dit in een kom. Voeg dan de rest toe: broodkruim, eieren, pecorino, citroen zest en sap, peterselie en oregano. Breng op smaak met zout en peper. Vermeng alles goed. Als het mengsel te plakkerig is, kun je nog wat broodkruim toevoegen.
 3. Vorm vervolgens balletjes ter grootte van een golfbal. Leg de balletjes op vetvrij papier in een schaal en laat ze een uur opstijven in de koelkast.
 4. Verwarm olijfolie in een schone koekenpan en bak de balletjes voorzichtig rondom totdat ze goudbruin zijn. Serveer lauwwarm.
Tonijnballetjes, of polpettine di tonno

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.