Deze uienmarmelade maak je af en toe om te combineren met van alles: bij een mooie paté, een gegratineerd geitenkaasje. Of een superdeluxe burger van de grill. Met een stuk oude kaas, gaat ook heel goed.
Kortom – deze uienmarmelade moet je eigenlijk gewoon altijd paraat hebben. Niets houdt je tegen.
Recept voor uienmarmelade met rode wijn
Men neme
Genoeg voor 2 potten van elk ongeveer 250 gram
- 10 rode uien
- 2 tenen knoflook, geperst
- olijfolie
- peper & zout
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 400 ml rode wijn
- 6 takjes verse tijm
- 1 blaadje laurier
- afsluitbare potjes
Bereiding
30 minuten werk + 45 minuten inkoken.
- Snijd de uien in ringen, pers de knoflook.
- Verwarm de olijfolie en zet ui en knof aan. Laat alles in zo’n 20 minuten mooi gaar stoven en licht karameliseren. Doe er dan de basterdsuiker, wijn, tijm en laurier aan toe en laat rustig inkoken tot het vocht verdampt is en alles lekker stroperig wordt. Breng op smaak met peper & zout.
- Doe de marmelade in schone potjes die je goed kunt afsluiten. Laat afkoelen.
Mits goed afgesloten kun je zo’n potje nog zeker een week in de koelkast bewaren. En als je de potjes hebt gesteriliseerd zelfs wel 3 weken. Maar dan is deze al lang op.
Marmelo
Zo’n bereiding tot marmelade komt oorspronkelijk uit Portugal, waar ze ongeveer op deze manier kweeperen (marmelo in Portugees) maakten om te kunnen bewaren. Het bekendst is de marmelade natuurlijk van de (bittere) sinaasappels, maar met uien lukt het dus ook prima. In Anne Wilson’s Book of Marmalade lees je er alles over.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.