Pruimen amandel gebak met laurier - recept van Ottolenghi

Amandelgebak met pruimen, bramen en laurier

Pruimen zijn er nog genoeg. Dus grijp je kans om er nog iets lekkers mee te bakken. Zoals klassieke Duitse Pflaumenkuchen of pruimenclafoutis. Maar nu maakten we dit gebak, met een zweem van laurier, heel bijzonder.

Een friand van Ottolenghi

Het is een recept uit Simpel van Yotam Ottolenghi. Eigenlijk een soort friand, een vrij luchtig en wat vochtig gebak op basis van eiwit en amandelmeel. Daarin doe je dan pruimen. En hij doet er ook bramen bij. Wij gebruikten frambozen want die hadden we toevallig al in huis. Maar is allebei lekker.

Recept voor amandelgebak met pruimen, bramen en laurier

Men neme

Genoeg voor 6 personen als stevig dessert, maar kleinere stukjes kunnen ook. Heb je de volgende ochtend nog een lekker ontbijt.

  • 200 gram bramen (of frambozen; of een mix)
  • 400 gram of zo’n 9 à 10 pruimen, ontpit en in parten
  • 1 theelepel vanille extract
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 3 verse laurierbladeren
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 60 gram bloem
  • 200 gram gezeefd poedersuiker
  • 120 gram amandelmeel
  • snuf zout
  • eiwit van 5 grote eieren
  • 180 gram boter, gesmolten en afgekoeld tot het nog net vloeibaar is.
  • bakpapier
Bereiding

Je bent er ongeveer 45 minuten mee bezig + nog 40 minuten om te bakken:

  1. Doe de stukjes pruimen en de bramen in een kom met het vanille-extract, de kristalsuiker, laurier en de helft van het kaneelpoeder. Meng het goed en laat het een halfuur intrekken, ook wel macereren genoemd.
  2. Verhit de oven op 190 graden. Bekleed een bakvorm of schaal (ongeveer 20 x 30 cm) met bakpapier.
  3. Meng bloem, poedersuiker, amandelmeel, rest van het kaneelpoeder en de snuf zoet in een ruime kom. Zet even opzij.
  4. Klop de eiwitten tot ze schuimig zijn. Roer deze dan met de afgekoelde gesmolten boter door het bloemmengsel.
  5. Stort dit beslag in de vorm met bakpapier. Verdeel het fruit met het uitlekvocht gelijkmatig over het beslag. Bak het in zo’n 40 minuten in de oven. Tot het beslag goudbruin is en het fruit zachtjes borrelt.
  6. Laat het dan nog even iets afkoelen voor je het serveert. Eventueel met een lekkere klodder slagroom.
Amandelgebak met pruimen en laurier - recept van Ottolenghi

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.