Eikhaas op de grill

Gegrilde eikhaas

De stille jacht is weer geopend. Maar nee, dit is geen biefstuk van een zeldzame soort haas die in eiken nestelt. Het is een dikke plak van een grote paddenstoel: de eikhaas, of maitake of hen of the woods. De Grifola Frondosa om precies te zijn. Een stevige paddenstoel die tot wel 40cm groot kan worden.

Wij kochten ons exemplaar bij Portabella op de Biologische markt van Haarlem. Die staan ook op zaterdag op de Noordermarkt in Amsterdam.

Schudden voor gebruik

Zoals de meeste paddenstoelen moet je ook deze joekels van te voren goed schoonmaken. En bedenk dat ook insecten als pissenbedden hier graag in wonen. Dus even extra goed uitschudden kan geen kwaad.

Recept voor gegrilde eikhaas

Eikhaas is ideaal voor deze bereiding. Maar het kan ook met andere stevige soorten, zoals portabella’s of ridderzwammen. Die gril je dan in hun geheel.

Men neme

Genoeg voor 4 personen als hoofdgerecht

 • 1 grote eikhaas
 • Olijfolie
 • Peper & zout
 • Gloeiend hete barbecue
Bereiding

Alles bij elkaar ben je zo’n 10 minuten bezig.

 1. Borstel de eikhaas grondig schoon. Snijd in dikke plakken van ongeveer 2 cm. Leg nog even op een oude krant zodat eventueel achtergebleven pissenbedden alsnog een veilig heenkomen kunnen zoeken. Borstel nog een laatste keer schoon.
 2. De kleine reststukjes of delen die los komen houd je apart en kun je gebruiken je voor een ander gerecht, bijvoorbeeld in een paddenstoelentaart met walnootkorst.
 3. Stook je barbecue goed heet.
 4. Doe een beetje olijfolie op de plakken en bestrooi met een peper & zout.
 5. Gril ze eerst even op het heetste deel van je rooster, zodat ze een mooie bruine (niet zwarte!) korst krijgen. Leg ze dan opzij en laat ze nog een paar minuutjes doorgaren met deksel op de barbecue zodat ze lekker de rooksmaak opnemen.
 6. Snijd ze in dikke plakken – trancheren zou het bij een mooi stuk vlees heten.
 7. Eventueel doe je er, zoals bij een ribeye alla Toscana, nog wat knoflookolie over.
Gegrilde eikhaas

Wij aten hierbij nog wat gegrilde radicchio met hazelnoot en wat knapperige lamsworstjes.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.