Ravioli met haas en kastanjes

De 5 lekkerste restaurants van 2019

Doen wij op de valreep ook nog eens een lijstje. Waar hebben wij dit jaar het lekkerst gegeten? Op vele plekken hebben we genoten. En we hebben er hier lang niet altijd over geschreven. Dus dit is de laatste kans van dit jaar. Want sommige restaurants staken er hoog boven uit.

De 5 lekkerste, in willekeurige volgorde:

Choux

Choux (Amsterdam): stond al tijden op de verlanglijst, in november eindelijk bezocht. Een feest voor de zinnen: zeldzame sterke smaken in mooie combinaties. Sober en tegelijk spetterend. Met nadruk op groenten maar tegelijk onweerstaanbaar lekkere haas. We dromen nog van de saus daarbij. Hoge kwaliteit voor schappelijke prijs.

Sankt Urban im Deidesheimer Hof

Sankt Urban (Deidesheim in de Pfalz): ooit kwam Bondskanselier Kohl hier graag met zijn gasten (zoals bijvoorbeeld Thatcher en Gorbachov, om er maar een paar te noemen). En toch is dit een laagdrempelige huiskamer. Absoluut niet modern maar zeer gastvrij en royaal. Met glansrol voor de Duitse gutbürgerliche Küche: klassiekers, steeds van het seizoen en uit streek. En met veel wild. Daarbij ook nog eens prachtige wijnen van om de hoek.

Locanda del Colonello

Locanda del Colonello (Modica, Sicilië): aangename patio, sobere inrichting. Een jong team kookt de Italiaanse keuken, maar dan modern. Dus wel gebaseerd op plaatselijke ingrediënten, maar verder lichter, frisser dan je hier gewend bent. Soms zelfs met Aziatische elementen – waren wij in Italië nog nooit tegengekomen. Zoals tagliatelle met venusschelpen en gember – onwaarschijnlijk lekker.

Sham

Sham (Amsterdam): een Syrisch familierestaurant waar je in de watten wordt gelegd met schotels vol heerlijke gerechten en prachtig gegrild vlees. Geen pretenties, veel plezier. Zoveel dat we zelfs vergaten foto’s te maken.

Kaagman & Kortekaas

Kaagman & Kortekaas (Amsterdam): je valt hier van de ene in de andere verrassing, zonder dat het een kermis wordt. Op papier lijkt het misschien vergezocht, op je bord werkt het. Zoals haring met gefrituurde kalfshersenen.

En natuurlijk de eervolle vermeldingen

Blijft een beetje arbitrair, zo’n top 5. Er zijn ook zeker nog een aantal eervolle vermeldingen: zaken die we zonder meer opnieuw zouden willen bezoeken of aan anderen zouden aanraden:

  • Zoldering: eenvoudige maar verfijnde gerechten met mooie wijnen in een gemoedelijke zaak (Amsterdam)
  • De Salumeria van Fratelli Burgio: overdaad aan groenten, vis en schelpdieren van de markt voor de deur (Syracuse, Sicilië)
  • Frietkamer: betere patatten kennen wij niet (Haarlem)
  • Alex & Pinard: fijn terras met lekkere wijn en ontzettend lekkere kleine gerechtjes daarbij – perfect voor zwoele zomeravonden (Amsterdam)
  • Ramen Kingdom: lekkerste tonkotsu-ramen door geheel Japanse crew aan de bar (Amsterdam).

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.