Extra gekookt

Stracotto, een Toscaanse pendant van de ragu bolognese. Letterlijk betekent het zoiets als “extra gekookt”.

Maar in plaats van gehakt gebruik je een mooi stuk rundvlees. Qua bereiding lijkt het dan ook een beetje op een boeuf bourguignon: het vlees wordt langzaam gestoofd in wijn, bouillon, kruiden en groenten.

En dan, in stukken, geserveerd met brede pasta, in ons geval zelfgemaakte tagliatelle. Met een glas een stevige Chianti.

Goede raad voor lekkere pasta

Tenslotte nog één welgemeende goede raad voor lekker pasta met saus: als je pasta beetgaar is, spoel deze dan níet af onder (koud) water en gaar is doe er ook géén olie door.

Maar doe de pasta direct uit de pan met water in de pan met saus en schep alles dan goed om. Alleen op deze manier blijft saus mooi aan de pasta hangen. En heb je bij iedere hap alle smaak te pakken.

Pasta maken (tagliatelle)

Recept voor stracotto

Men neme

Genoeg voor 4 personen als hoofdgerecht

  • Stuk rundvlees van rond 600 gram (bijvoorbeeld een mooie stuk shortrib of rundersukade)
  • peper & zout
  • olijfolie
  • 2 rode uien
  • 2 wortelen
  • een paar tenen knoflook – kies zelf hoeveel knof je wilt
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1/2 venkelknol
  • paar takjes verse rozemarijn
  • handje verse salieblaadjes
  • 200 ml rode wijn, liefst een Chianti of vergelijkbaar
  • 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 liter runderbouillon
  • Eventueel: Parmezaanse kaas om te raspen
  • Handig: gietijzeren pan en vel vetvrij papier
Bereiding

Je bent ongeveer 45 minuten bezig met de voorbereiding. En de stracotto heeft dan nog zo’n 3 uur nodig om te stoven.

  • Verhit de olijfolie in een hoge casserole of gietijzeren braadpan. Bruin het stuk vlees op matig vuur aan alle kanten goed aan.
  • Maak intussen de beekselderij, venkel, ui en wortel schoon en snijd alles in kleine grove stukken. Plet de knoflooktenen, pel ze en en hak ze grof. Maak een boeketje van de takjes rozemarijn en de salieblaadjes.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het even apart (zorg dat je de braadsappen niet weg laat lopen). Doe de gehakte groenten met de knoflook en het kruidenbundeltje in dezelfde pan en braad alles in ongeveer 20 minuten zachtjes aan tot het karameliseert.
  • Zet het vuur hoog en blus met de rode wijn. Zorg dat je eventuele aanzetsels van het vlees losschraapt – die geven de saus juist de extra umami!
  • Doe er de tomatenpuree bij. En leg het vlees weer terug in de pan – met de braadsappen die er misschien zijn uitgelopen. Giet de bouillon erbij en breng alles aan de kook.
  • Leg er een laagje vetvrij papier op om af te dekken en stoof alles dan op laag vuur gaar. Ongeveer 3 uur of tot het vlees met een vork uit elkaar te duwen is.
  • Intussen maak je de pasta klaar (en wat je er verder zoal bij zou willen eten – wij smoorden nog wat cavolo nero).
  • Haal het vlees uit de pan. Kook de saus eventueel nog iets verder in, breng op smaak met zout & peper en meng er dan de gekookte pasta door.
  • Snijd het vlees in plakken en serveer op de borden met pasta. Eventueel nog wat versgeraspte Parmezaanse kaas erover. Presto!

Naar een recept uit Jamie Cooks Italy van Jamie Oliver.

Stracotto met cavolo nero

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

2 reacties

Leuk recept weer, ga ik zeker proberen! En deze week hebben wij vakantie dus de bloedsinaasappel mascarpone trifle en de amandel-ricotta-polentacake staan ook op het programma. Oh ja! Ook sinaasappel marmelade. De sevilla sinaasappels liggen al drie weken in de koelkast te wachten.
Hartelijke groeten, Pauline

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.