Als je eens niet naar Zuid Europa wilt, ga dan (zodra het weer kan) naar de Pfalz, de meest Mediterrane streek van Duitsland, tegen de Franse grens. Je kunt er fantastisch wandelen, wijn drinken en wild eten (in welke combinatie je maar wilt). Met een zak vol wijntips en adresjes van Markvandewijn gingen we op pad.

Via de Ahr

Afgelopen oktober reden wij via het Ahrtal (Eiffel) naar de Pfalz. Wij aten en logeerden daar in Jagdhaus Rech, een Slow Food wildrestaurant. De eigenaar is jager en kok. ’s Avonds aten we een wildmenu van ree en wildzwijn.

Bij het ontbijt stond er een uitgebreid ontbijtbuffet klaar met zelfgemaakte wildspecialiteiten: terrines, worsten en hammen. Er is ook een winkel met wildspecialiteiten om mee te nemen, waaronder ook gedroogde hazenoren voor de hond.

Het Ahrtal is vooral bekend vanwege de wijn, met name de Spätburgunder en Blanc de Noir. Van onder andere deze wijnmakers: Jean Stodden, Adeneuer, Burggarten, en Sermann. Te koop via deze Ahrwein webshop. Je kunt heel eenvoudig via de Rotweinwanderweg door het hele dal langs de wijngaarden wandelen.

Microklimaat

De Pfalz ligt wat zuidelijker en heeft een zacht microklimaat, waardoor er amandelbomen, perziken en dus ook druiven groeien. Overal wordt kleinschalig wijn verbouwd, vergelijkbaar met de Elzas. De Weinwanderweg verbindt de dorpen en pittoreske plaatsjes zoals Deidesheim en Rhodt unter Rietburg. Verderop langs de Rijn kun je ook klassieke steden als Speyer en Heidelberg bezoeken.

Bodenständiges en meer

Het was eind oktober, wildseizoen. De Pfalz staat echt bekend om zijn goede gastronomie en had dus veel wild op de kaart. Naast de meer bodenständige gerechten als Saumagen (gevulde varkensmaag), zuurkool en worst. Een paar top restaurants waar we gegeten hebben:

Gasthaus zum Winzer in Maikammer. Hier aten we ouderwets ree goulash en gebraden gans met rode kool.

Ritterhof zur Rose in Burrweiler. Zeer verfijnd, alles regionaal en van het seizoen met heerlijke wijnen van Weingut Messmer. Mooie oude kasteelhoeve, hele fijne ruimtes. Een prijs-kwaliteit verhouding die je in Nederland zelden vindt.

Restaurant Sankt Urban in de Deidesheimer Hof. Dit was wel de topper van de reis, daarvoor gaan we zeker nog een keer terug (sterker, het was één van de lekkerste restaurants waar we in 2019 zijn geweest).

Het was ooit het huisrestaurant van Helmut Kohl, waar hij staatshoofden als Gorbatsjov, Tony Blair en zelfs the Queen uitnodigde om Saumagen te eten. “Riesling statt Raketen” staat er op een van de vele krantenartikelen die aan de muur hangen.

Wij aten van de prachtige wildkaart ravioli met hazenpeper en fazant met zuurkool. Daarbij heerlijke frisse sekt en wijn van Menger-Krug.

Deidesheim is sowieso bekend om beroemde wijnhuizen als Reichsrat von Buhl en Bassermann-Jordan. Maar vlakbij vind je ook net zulke goede, minder bekende huizen als Winterling, die we al kenden via Markvandewijn.

Via Mark kregen we ook wijnhuis Jülg getipt met een geweldige Weinstube, waar je stevige kost kunt eten met al hun wijnen per glas. In het zelfde dorp Schweigen zit ook Weingut Bernhart, die prachtige Spätburgunder maakt.

Als je geen tijd hebt om al die wijnhuizen zelf te bezoeken, dan is de regionale supermarktketen Wasgau een uitkomst met een wijnafdeling waar bijna alle, ook kleine regionale wijnhuizen vertegenwoordigd zijn. Daar hebben we dus goed ingeslagen. Ze leveren helaas niet buiten Duitsland, dus bestel je Duitse wijn in Nederland vooral bij Markvandewijn.

Op de terugweg reden we langs de Nahe om nog wat top Riesling in te slaan bij Emrich Schönleber. En toen zat de auto vol. Volgend jaar weer!

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

1 reactie

Wat een leuk artikel! Ik ben even een inhaalslag aan het maken op alle leuke nieuwe artikelen! Dit ga ik zeker een keer doen in de toekomst!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.