Gehakt-met-lente-ui-broodjes-002

Gehakt met 1000 sauzen en knapperig lente-ui-broodje

Al een tijdje volgen we Crisiskoken.nl van Mara Grimm. Ze legt daar een mooie verzameling aan van eenvoudige en goedkope maar vooral heel lekkere gerechten. Ingefluisterd door verschillende chefs en culi-guru’s. Het boek is inmiddels in de maak. En een deel van de opbrengst gaat naar de Voedselbank. Kopen dus, deden wij ook.

Zoveel mogelijk sausjes door elkaar

Mijn hongerige oog viel meteen op dit gehaktgerecht van 2-sterrenchef Sydney Schutte: ‘half om half met 2 sterren’. Typisch zo’n gerecht dat een vermoeide chef na een hele dag hard werken in de sterrenkeuken ’s avonds laat snel in elkaar draait. En met een koud biertje uit de pan opsmikkelt bij een voetbalsamenvatting.

Simpeler kan bijna niet: gehakt met wat ui en knof aanbraden. En dan op smaak brengen met een donkere saus met daarin zo’n beetje ieder flesje Aziatische saus uit je keukenkast. Wij hadden niet alles in huis – maar ook een paar zaken die Sidney dan weer niet had, zoals wat chipotle-saus. Net zo lekker.

Platbroodje met lente-uitjes

We hebben er ook nog wat andere dingen bij gemaakt. Zoals een knapperig platbroodje met lente-uitjes. Weet niet meer waar ik idee het precies heb opgepikt (ergens op Instagram, maar kan het niet meer terugvinden).

Dus ik heb wat geïmproviseerd:

  • Maak een simpel deeg van ongeveer 200 gram bloem, snuf zout, half zakje bakpoeder en een beetje lauw water. Laat dit half uurtje rusten.
  • Deel het op in vieren. Rol ieder kwart uit tot een dunne lap – liefst bijna doorzichtig. Smeer in met wat zonnebloemolie. En bestrooi met gehakte lente-uitjes, peper & zout.
  • Rol op tot dunne sigaar. En rol ook deze sigaar dan weer op tot soort slakkenhuisje. Druk dit dan weer plat. En bak deze broodjes in ruim olie tot een knapperig broodje.

En tenslotte hebben we nog wat little gem op de plaat gegrild en wat spinazie met knoflook gestoofd.

Het gerecht van Sidney Schutte deed ook weer denken aan een andere sterrenchef, Alain Ducasse, die ook allerlei eenvoudige gerechten bij elkaar zette – we hebben er verschillende van gemaakt. Allemaal zeer aan te raden. Die kosten misschien iets meer tijd. Maar beslist minder potjes en flesjes.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.