Hamburgers met uienmarmelade, bacon, cheddar en coeur de bouef

Superdeluxe hamburgers

Meestal grillen we visjes, veel groenten, soms een vogelbeestje en een enkele keer wat lam. Maar eigenlijk zelden hamburgers. Zijn we dan bbq-snobs? Laten we dat dan goedmaken met deze super de luxe burgers.

Et tu, Noma?

Want als ook Noma in Kopenhagen nu overschakelt op burgers mogen wij natuurlijk niet achterblijven.

We gebruikten Aberdeen-Angus rundergehakt. Met alleen een klein beetje peper & zout. Het vlees is al sappig en smakelijk genoeg.

De saus hebben gebaseerd op een oude video van Jamie Oliver. Belangrijke ingrediënten: bourbon, tabasco en worcestersauce:

Runderhart

Als tomaat gebruikten we coeur de boeuf: van die grote rijpe joekels in de vorm van een runderhart. Niet alleen lekker, maar in plakken ook de perfecte maat voor een hamburger.

Tomaten in topvorm

Met uienmarmelade

En we combineerden dit dan weer met uienmarmelade die we van te voren hadden gemaakt.

Hamburgers met uienmarmelade, bacon, cheddar en coeur de bouef

Daarnaast hadden we ook nog wat geblakerde prei met romesco-saus (gebaseerd op amandelen met paprika) – dat recept volgt nog.

Recept voor superdeluxe hamburgers

Men neme

Genoeg voor 4 personen. Deze hoeveelheden zijn bij benadering. Grote honger? Neem wat meer vlees. Gek op pittig? Neem meer tabasco. Enfin, je begrijpt hoe het werkt.

Voor de saus

  • 5 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel worcestersauce
  • wat druppels tabasco
  • scheut bourbon
  • paar kneepjes citroensap
  • Een kwart ijsbergsla, heel dun gesneden

Voor de burgers

  • 500 gram mooi rundergehakt, bijv. Black Angus
  • olijfolie
  • 4 plakken gerookt spek
  • 4 broodjes, liefst brioches
  • 1 grote coeur de boeuf tomaten, in 4 mooie plakken
  • 4 dikke plakken Cheddar
  • Uienmarmelade (zie recept alhier). Of anders een uienpickles: wat uienringen die je 30 minuten in azijn met suiker hebt laten trekken.
Bereiding

Alles bij elkaar ben je zo’n 45 minuten bezig.

  1. Haal het gehakt uur van te voren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Maak de saus door alle ingrediënten daarvoor te mengen tot een mooie roze saus waarin de ijsbergsliertjes gelijkmatig zijn verdeeld – die geven crunch én zorgen dat de saus niet meteen wegloopt als je een hap neemt.
  3. Vorm 4 gelijkmatige burgers, vet ze licht in met olijfolie. Beetje zout erover – naar smaak.
  4. Grill de burgers boven de hete kolen. Als ze gaar zijn leg je ze opzij met een plak cheddar er op. Leg ook de plakken spek boven het vuur en doe de deksel weer op je bbq zodat de rooksmaak goed intrekt in kaas en spek. Na minuutje of wanneer spek lekker knapperig haal je alles van het vuur.
  5. Rooster de brioches kort zodat ze net beetje kleur krijgen.
  6. Maak alles af: neem de onderste helft van de broodjes, doe er royaal saus op, dan een plak coeur de boeuf, dan de burgers met de cheddar. Vervolgens het spek en een lepel van de uienmarmelade of de gepickelde ui. En dan de bovenkant van het broodje er weer op.
  7. Zorg dat je een servet bij de hand hebt.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.