Een mooie truffel

Wat te doen met truffel?

Kort antwoord: zo weinig mogelijk. Wat raspen of schaven en dat is het. Liefst in combinatie met room of boter. En truffel met ei kan ook nooit missen.

Truffle hunters

De allerlekkerste zijn toch de zwarte wintertruffels uit bijv. Piëmonte en Périgord, de tuber melanosporum. En zeker de zeer kostbare witte truffels uit Alba en omstreken, de tuber magnatum. Die zijn kapitalen waard. Met bijbehorende cultus er omheen.

Daar is ook een mooie documentaire over:

Tuber uncinatum

Afgelopen week kocht ik ook weer eens truffel. Van de soort tuber uncinatum, die gedijt in de wat meer noordelijke contreien. Deze kwam uit Polen. Maar kun je ook in Duitsland vinden. Laten we het een instapmodelletje noemen. Niet spectaculair maar nog steeds een goede truffelsmaak. In ieder geval lekker door en over een risotto.

Truffel door én over de risotto

Limburgse truffels?

Steeds vaker komen truffels ook uit Nederland. Zo heeft één van onze favoriete smikkelwinkels, De Eyserhalte in Zuid-Limburg nu een eigen truffelgaard (truffière) aangelegd. Over een paar jaar zouden we daar dus Limburgse truffels kunnen krijgen. Nu al zin in.

De eerste keer dat wij in Italië truffels aten was in Alba. Heel puur, geschaafd over een bord risotto en met verse pasta, zalig.

Pizza bianca ai tartufi

Net als die keer in Norcia in Umbrië dat we bij de plaatselijke snackbar een pizza bianca met aardappel, ham en truffel aten – die hebben we zelf nog wel eens nagemaakt, dan met truffel uit een potje.

Pizza bianca met truffel, aardappel en Tiroler Speck

Potje truffel

Zo’n potje hebben wij altijd in huis. Meestal is dat ongeveer 10% truffel, vermengd met andere paddenstoelen en olijfolie. Hiermee kun je ook perfect andere romige sauzen op smaak brengen. Zoals die pastasaus met kippenlever en sherry – en truffelsaus dus.

Blijf alleen wel weg bij truffelolie – dat is zelden echt. Maar vooral een synthetisch product (met aardolie als grondstof) datje smaak bederft en echte truffel geen recht doet.

Truffel in de mayo

Truffel past ook goed bij ei. Zelfs als je truffels in een doosje bewaart met daarbij de eieren profiteer je al van de overweldigende aardse smaak die zo ook in de eieren trekt. Zeker als je daar dan weer een omelette van maakt.

Maar gebruik de truffel vooral ook eens in een zelfgemaakte mayonaise. Laat het dan zeker een dagje staan, zodat de smaak er goed in trekt. Heerlijk met vleeswaren, zoals mortadella. Of gerookt hert, waarom ook niet.

Over de pastinaaksoep

Nog zo’n simpele toepassing: geraspt over romige pastinaaksoep. Het zoete van de pastinaak met het aardse van de truffel, verbonden door de room – mooie combinatie.

Romige pastinaaksoep met truffel

Nog lang niet klaar

We zijn er nog lang niet klaar mee. Op onze truffel-todo-lijst staat nu vooral nog een gebraden kip of parelhoen, met plakjes truffel onder de huid. Met recht een luxe-kip. Maar ook het recept voor aardappelkroketjes met truffel en calvados staat al tijden in een notitieboekje – eens zal het er van komen.

Hoe dan ook: koop eens een echte truffel. Voor ongeveer €10 heb je al een klein instapmodel, genoeg om een maaltijd op te leuken. Investeer nog iets meer en je tilt je gerechten echt naar een ander, zeer aards, niveau.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.