kimchi tosti

Kimchi tosti tegen de thuiswerksleur

Doorbreek de sleur van het thuiswerken met een stevige kick. Het schijnt dat een rondje hardlopen dan goed is. Of een stevige workout. Maar ik maak liever een kimchi tosti.

Tosti’s zijn sowieso hot in dit corona-tijdperk. Het Amsterdamse Restaurant Maris-Piper is zelfs tijdelijk omgebouwd tot een soort tostistraat, Pain de Mie. Men staat er in de rij, naar het schijnt.

Wij wonen echter in Haarlem, dus gingen we zelf aan de slag. Met een soort Koreaans geïnspireerde variant, de kimchi tosti. Sinds we jaren geleden ooit Koreaans aten bij Yokiyo (restaurant bestaat helaas niet meer) zijn we gek op deze keuken vanwege de zeer uitgesproken frisse, hartige en pittige smaken.

Kimchi? Gochujang?

Dus we maken nu regelmatig tosti’s met kimchi, de Koreaanse versie van zuurkool, maar dan gefermenteerd met chili en knoflook. Een geweldige smaakbom. Je kunt het makkelijk zelf maken, maar zo ver zijn wij nog niet. Potjes bieden uitkomst.

Dat geldt ook voor de gochujang, dat andere onmisbare Koreaanse ingredient voor deze turbotosti. Dat is een pasta van gefermenteerde sojabonen en chili. Diep rood, zoetig, hartig en ook weer behoorlijk pittig.

Overigens nog een reden waarom deze kimchi tosti bij uitstek geschikt is voor de betere thuiswerklunch: de enorme knoflookkegel erna is weinig collegiaal.

Recept voor kimchi tosti

Naar ideetje van @mokumeet. Je hebt nodig:

  • Paar sneden stevig zuurdesembrood, prima om oud brood op te maken
  • Geschikte kaas, die goed smelt zonder helemaal weg te soppen. Wij gebruiken een jong belegen Wilde Weide kaas.
  • Eventueel wat beenham of katenspek
  • Boter
  • Paar lepels kimchi
  • Goede lik gochujang
  • 2 pannen en wat zware zaken. Of een echte tostitang.
  1. Smeer de sneden brood aan de binnenkant in met gochujang, beleg met kaas, kimchi (en eventueel beenham).
  2. Klap dicht en besmeer aan de buitenkant royaal met boter.
  3. Bak langzaam goudbruin aan beide kanten. Liefst met wat gewicht erop zodat de tosti mooi sluit en ook de vulling goed warm wordt en smelt.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.