Wild zwijn rollade van de barbecue

Wild zwijn rollade van de barbecue

Barbecuen is niet alleen voor in de zomer. Juist in de donkere wintermaanden werk een lekker vuurtje therapeutisch. In dat opzicht is het enige nadeel van dit gerecht dat je het deksel er op moet laten. Nou ja, dan neem je een lekker glas wijn en hebt een goed gesprek rondom een dichte maar warme ketel, ook gezellig.

Wild zwijn rollade van de barbecue

Je kunt verschillende stukken van het wild zwijn gebruiken, zolang je het maar goed op kunt rollen. Denk aan een uitgebeende bout of een buikstuk (maar vermijd het vlees van de nek, dat is te taai hiervoor – kun je beter gebruiken voor een stoof).

Deze bereiding lijkt wat op een porchetta, alleen daar is ook het krokante vet aan de buitenkant een belangrijk element. Dat heeft zo’n wild zwijn (bijna) niet.

Dit gerecht is niet moeilijk. Begin er wel op tijd mee. Liefst zelfs een dag van te voren zodat de knoflook-rozemarijn pesto al goed in het vlees kan trekken. Maar dat is niet noodzakelijk.

Gebruik wel een kernthermometer – helpt je om de goede gering vast te stellen. Mik op 60 graden voor een mooi gaar maar nog roze resultaat (hier staat meer over kerntemperaturen)

Recept voor wild zwijn rollade van de barbecue

Men neme

Genoeg voor 4 personen. Wat je overhoudt, smaakt de volgende dag heerlijk bij de lunch.

 • Goed stuk wild zwijn van ongeveer 2 kilo, liefst zo gesneden dat je het mooi op kunt rollen.
 • Paar takken rozemarijn, gerisd
 • 6 tenen knoflook, gepeld en fijngesneden
 • Olijfolie
 • Peper & zout
 • Slagerstouw, barbecue met deksel, lekbak, kolen of briketten, kernthermometer, aluminiumfolie. En lucifers.
Bereiding

Alles bij elkaar ben je zo’n 30 minuten bezig met de voorbereiding voor deze wild zwijn rollade. Dan bijvoorbeeld een nacht het vlees laten intrekken. En tenslotte duurt het braden op de barbecue nog ongeveer 1 uur.

 1. Maar een pesto: hak de rozemarijn fijn en doe ze in een vijzel. Doe de knoflooktenen erbij met een snuf grof zout en wrijf alles fijn. Voeg er olijfolie aan toe terwijl je het tot een gladde saus roert.
 2. Leg het wild zwijn vlees op een plank en maak het oppervlak zo groot mogelijk. Bijvoorbeeld door dik deel horizontaal in te snijden en uit te vouwen.
 3. Wrijf alles in met de pesto, doe er nog wat peper & zout over en rol dicht. Bind op met slagerstouw (knoop maakt niet uit – voor mijn part een dubbele mastworp).
 4. Als je kunt: leg de rollade een nachtje koel zodat smaak er extra goed intrekt.
 5. Wanneer je ‘m gaat braden: wrijf ‘m in met olijfolie en nog wat zout aan de buitenkant. Prik een kernthermometer in het vlees zodat de punt mooi in het midden zit. En je goed de garing in de gaten kunt houden.
 6. Maak 2 zones in je barbecue: schik de kolen of briketten aan één kant voor de directe, hete zone. Daarnaast zet je een lekbak. Steek je barbecue aan, laat kolen witheet worden en leg braadrooster er over. Leg dan de rollade in de boven de lekbak in de indirecte zone, dus niet direct boven de hete kolen. En doe de deksel dicht en zorg dat een eventueel ventilatiekanaal in de deksel boven de indirecte zone is geplaatst. Zodat de hitte eerst langs de rollade komt en dan pas kan ontsnappen.
 7. Houd de temperatuur van zowel je barbecue als het vlees in de gaten. Laat de ketel niet warmer dan 200 graden worden. En het vlees tot zo’n 60 graden van binnen. Check af en toe, en draai de rollade zodat deze gelijkmatig bruint.
 8. Wanneer je de juiste garing heb bereikt, haal je ‘m van het vuur en laat je ‘m, gewikkeld in wat aluminiumfolie, nog een kwartiertje rusten. Als er vocht uitkomt kun je dat gebruiken voor een eventuele saus.
 9. Dien op in royale plakken.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.