Antipasti van La Forca

De lekkerste (afhaal-) restaurants van 2020

Het was een annus horribilis voor de horeca. Des te meer respect hebben we voor al die mensen die er zo hard werken. En zich er met inventiviteit en flexibiliteit doorheen slepen. We hopen dat ze nog even volhouden. We proberen te helpen door zeker 1x per week iets af te halen.

Daarom dit jaar éerst onze afhaal top 5: waar genoten we het meest van, afgehaald in Haarlem en omstreken?

De lekkerste afhaal van 2020 – in Haarlem eo.

De Napolitaanse pizza van Piccolo Forno

De lekkerste pizza’s die we in jaren gegeten hebben, gewoon aan de deur bezorgd. Van Piccolo Forno in Haarlem. Op z’n Napolitaans: langzaam gerezen deeg, dikke maar luchtige en heerlijk geurende bodem en rand. Dan daarop bijvoorbeeld de door hem zelfgemaakte mozzarella en overvloedige ‘nduja. Of mijn favoriet: een pizza bianca met salsiccia en friarielli (soort kruising tussen broccoli en raapsteel).

Bestellen ging via Whatsapp of Instagram. Dan bakte pizzaiolo Vincenzo ze thuis en kwam hij de hete pizza’s zelf brengen. Maar voorlopig zijn bestellingen even niet mogelijk want Piccolo Forno verhuist naar een pand in het centrum. Hopelijk kunnen we daar dan in het nieuwe jaar zelf verse pizza’s halen.

Wildafhaal van Olivijn

Bij Restaurant Olivijn aten we al eens deze zomer (lekker, heerlijke wijnen) maar hun wildafhaal vinden we onovertroffen, zoals een sterren restaurant betaamt. Zo genoten we al van fazant en van haas. Je moest er van te voren voor intekenen. Maar dan werden we ook beloond op heerlijk ouderwets en overvloedig wild.

De fazant bijvoorbeeld verdeeld in perfect gegaarde boutjes en sappige filets (knap, want fazant is een lastige vogel om klaar te maken). Met een prachtige saus. En nog bloedworst en kruidig zolderspek erbij. Begeleid door zalvige aardappelpuree en gestoofde zuurkool (wij hadden er zelf nog een restje rode kool bijgedaan).

Ook de haas was spectaculair: de hazenrug nog op het karkas én een zalige hazenpeper. En weer zo’n fluweelzachte maar krachtige wildsaus.

Hopelijk komt ree of hert nog eens voorbij, dan staan wij weer vooraan met de boodschappentas.

Tafel vol antipasti van La Forca

Als je de antipastibox van Trattoria La Forca bestelt weet je niet wat je overkomt. Je krijgt dozen en bakjes vol met Italiaanse lekkernijen: vers gefrituurde fritto misto, fijne vleeswaren (zoals vitello tonato, bresaola, coppa, mortadella en zo meer), gevulde inktvisjes, octopussalade, gegrilde groenten. En dan ook nog eens een doos met kleine focaccia’s. Verschrikkelijk lekker allemaal. Je hebt hier ook geen voor- of hoofdgerecht meer nodig.

Antipasti van La Forca

Sushi van Hokkai Kitchen in IJmuiden

Voor de sushi van Hokkai Kitchen moet je naar een onbestemd industrieterrein aan de rand van IJmuiden als je het zelf afhaalt. Maar dat is het helemaal waard. Alles klopt aan deze sushi: extreem vers, glanzend en gevarieerd. Dit is waar visjes voor bedoeld zijn.

Vietnamees restaurant Cô Tâm

Helemaal stoer: midden in de lockdown uit Duitsland naar Haarlem komen om hier een nieuw restaurant te openen. Maar dat is wat de eigenaars van Vietnamees restaurant Cô Tâm in december deden. En dan zit er maar één ding op: héél lekker koken. En dat doen ze dan ook. We hebben nog geen foto’s maar we genoten van de rijkgevulde bun (rijstschotel met groentes, en in onsgeval knapperige eend) en de frisse salade met pomelo en kip. Hier gaan we komend jaar nog vaker iets lekkers van afhalen.

De lekkerste restaurants van 2020

Los van afhaal hebben we dit jaar wel degelijk ook lekker in restaurants gegeten, tussen de lockdowns door. Weliswaar veel minder vaak dan vorige jaren. Maar des te meer waardeerden we het.

Smaakexplosies in Nazka in Amsterdam

Voor ons misschien wel de grootste verrassing van dit jaar: de nikkei keuken van Nazka in Amsterdam. Peruviaans met Japanse invloeden. Uitgesproken uitbundige zure, zoete, zoute en scherpe smaken van allerlei Zuid-Amerkaanse ingrediënten. Met de verfijning en technieken uit de Japanse keuken. De oesters, ceviches en aubergines waren van een andere wereld zo lekker. En we kijken nu met andere ogen maar mais – hielden we nooit zo van. Maar hier is het omgetoverd tot een heel veelzijdig en onmisbaar onderdeel van allerlei gerechten. En dan ook nog bijzondere wijnen daarbij (zoals een Lagrein uit Süd-Tirol – perfecte match met het smaakgeweld op het bord). Hier zijn we nog niet over uitgepraat.

Aangenaam Frans bij Café Parlotte in Amsterdam

Op een zomermiddag lunchten we bij Café Parlotte in Amsterdam. Waar alles met een vanzelfsprekende eenvoud, elegantie en kwaliteit wordt opgediend. Min of meer Franse bistro klassiekers zoals brandade en boudin-blanc, steeds begeleid door interessante wijnen, die trouwens ook bijna allemaal per glas te bestellen zijn. Maar vooral: heel gastvrij en aangenaam. Dit had ons favoriete buurtrestaurant kunnen worden als we nog in de Jordaan zouden wonen.

Zeldzaam verfijnd bij Onder De Linden in Aduard

Ook in de zomer waren we te gast bij Herberg Onder de Linden in Aduard. En zijn we betoverd door de inventieve en verfijnde gerechten van Chef Steven Klein Nienhuis. Klassiek Frans, lokale ingrediënten en soms een Aziatische toets. Alles bij elkaar een weldadige luxe! We dromen nog steeds van deze snoekbaars met langoustine en lardo. Dit was beslist ons meest sterrenwaardig maal van 2020.

Onder de Linden - langoustine met lardo

Perfecte zondagse lunch bij Domenica in Amsterdam

Op z’n Italiaans een uitgebreide zondagse lunch, dat kan perfect bij Domenica in Amsterdam (daarom heten ze misschien ook zo?). Je krijgt er ontzettend lekkere, wat robuuste gerechten. Zou het nog de invloed zijn van restaurant Bordewijk dat er hiervoor zat? De nadruk ligt op smaak en kwaliteit, niet zozeer op presentatie. De porchetta met zure roodlof of de bruschetta met lamsniertjes zul je misschien niet gauw uitvergroten en inlijsten. Maar eten willen we het graag nog vaker!

De perfect gegrilde zeebaars van Neni in Amsterdam

In nat februari, toen alle zorgen nog ver weg leken, aten we bij Neni Amsterdam: een groot, goed geolied ketenrestaurant met Israëlisch-Mediterrane gerechten in de oude Citroën-garage bij het Olympisch Stadion. En we genoten van de tafel vol verse mezze: zalige baba ganoush, humus en zo meer. En bovenal van de perfect gegrilde zeebaars. Zelden zo’n lekker gegrilde vis gegeten.

Wat zou 2021 in petto hebben? Geen idee. Hopelijk weer vaker uit eten. Al was het maar om de mensen in de horeca weer wat op weg te helpen. Zodat we later ooit weer zorgeloos naar oude of nieuwe favoriete restaurants kunnen blijven gaan.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.