Ui, witte miso, boter en water. Meer is het niet. En toch is het verschrikkelijk lekker. Het idee voor deze minimalistische uien in miso-boter komt uit Ottolenghi’s jongste kookboek Flavour.

Neem de tijd

Je hebt dus weinig nodig, alleen wat tijd. Zodat de uien mooi karameliseren en de miso-boter zalvig indikt. Daarna kun je het serveren bij gevogelte, bijvoorbeeld bij gebraden eendenborst. Of gewoon op toast.

Het lijkt ergens op dat uitje dat we wel eens maken op een afkoelende barbecue. En dan met wat ansjovis opdienen. Dit is ook zo lekker hartig.

Yotam Ottolenghi’s uien in miso-boter

Naar een recept uit Yotam Ottolenghi's Flavour: uien, witte miso, boter en water ruim een uur in de oven. En zie daar: heerlijk hartige gekarameliseerde uien.
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Bijgerecht
4 Personen

Men neme
  

  • 8 middelgrote uien
  • 100 gram boter
  • 100 gram "witte" misopasta (shiro miso)
  • 1 liter warm water

Ook nodig

  • Aluminiumfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 240 graden.
  • Smelt de boter.
  • Schil intussen de uien en halveer ze.
  • Meng de miso, met de gesmolten boter en het warme water.
  • Leg de ui-helften met snijvlak naar beneden en giet het miso-botermengsel erover. Dek goed af met aluminiumfolie. Zet zo’n 30 minuten in de hete oven.
  • Haal dan het aluminiumfolie weg. En draai de nu gare uitjes voorzichtig om, dus met de open kant naar boven. Bedruip goed met de miso-boter en zet weer terug in de oven – zonder folie dus.
  • Laat de uien in miso-boter in ongeveer 45 minuten mooi diep bruin worden. En bedruip ze ondertussen om ze om de 10 minuten.
Recept afdrukken

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

9 reacties

@Pauline: ben benieuw wat je er van vindt. En waarmee je het hebt gecombineerd. Laat het ons weten!

@sier: klopt, inmiddels hebben veel supermarkten het ook. Als je kunt, kies dan de witte voor dit gerecht. De zwarte of bruine kan vast ook maar ziet er dan iets minder uit. Die is wel weer perfect voor in bijvoorbeeld de noedelsoep. Maar als je miso eenmaal hebt geprobeerd, kun je niet meer zonder. Trouwens: heb je gezien dat er vanaf dit recept nu altijd een printknop onder het recept staat? ;-)

Kan het zijn dat je de boter en de miso hebt gehalveerd tav het oorspronkelijke recept in “Flavour”?
En zo ja waarom?
De hoeveelheid uien is wel hetzelfde.
Ben het nu aan het maken en vandaar deze vraag.
Eerlijk gezegd moet ik bekennen dat het boek mij in eerste instantie absoluut niet aansprak, maar door de artikelen hier op de site komen ze naar voren als goddelijk lekker en dat is dan ook de reden dat ik ze probeer.

De knolselderij met café- de- Paris saus is een regelrechte aanrader.
Groet Anne

Ai – je hebt helemaal gelijk. Zat bij het schrijven te twijfelen of ik het voor 2 of 4 personen zou invullen. Heb het door elkaar gehaald. Eigenlijk wel een prestatie om in zo’n simpel gerecht toch nog zo’n fout te maken. Hoe dan ook: heb het aangepast. Én gedubbelcheckt. Nu staat het goed. En bedankt voor je opmerking – blijf opletten bij ons!

Helaas blijk ik dus geen miso te lusten ? heel jammer want over lees je hoe lekker het is. Ik vraag mij dan ook af of ik de juiste miso heb gebruikt? Was de lichtste maar niet wit van kleur. Meer een beetje oranje. Het heet: Shinsu shiro miso van: Honzikuri

@au Wat jammer! Lijkt me dat je de goede miso hebt: shiro miso inderdaad (heb het nu bij de ingrediënten vermeld). Wit is dan ook wat sterk uitgedrukt, maar ten opzichte van de “klassieke” donkere miso begrijpelijk dat hij zo heet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.