In Noord Italië, ongeveer tussen de Mont Blanc en de Matterhorn ligt Valpelline, nog net in de regio Val d’Aosta. En daar maken ze deze stevige “soep” Zuppa di Valpelline. Of, in het plaatselijke dialect. Seupa à la Vapelenentse.

Soep om te snijden

Eigenlijk zit het tussen soep en ovenschotel in. Je stapelt laagjes oud brood, kool, spek en fontina, kruidt het met een beetje kaneel. En vult het aan met bouillon. En dat gratineer je in de oven tot een knapperige goudbruine korst.

zuppa di Valpelline

Soms zie je ook varianten met majoraan door de kool. En wij varieerden ook al eens met wat kümmel. Gaat sowieso goed met savooiekool.

Stevige kost

Wij aten deze Zuppa di Valpelline voor het eerst toen we logeerden in een agriturismo in het natuurpark Gran Paradiso, na een hele koude dag lopen in de bergen. Dan is niets lekkerder dan zo’n schaal vol dampende soep, brood met gesmolten kaas in draden en hartige stukjes spek. De kaneel maakt je nog warmer. Het bleek toen overigens alleen nog maar het voorgerecht – daarna kwam er nog een hertenstoof met polenta op tafel. We rolden die avond om.

Uit de Alpiene keuken

Wij maken er geen geheim van dat we erg van dit soort eten houden. Inclusief de accentverschillen in de Franse, Italiaanse, Zwitserse en Duits/Oostenrijkse bergkeukens.

Het is niet subtiel, zelfs aan de stevige kant. Maar o zo lekker in de winter. En het brengt ons eventjes weer in de bergen. Zijn we al te lang niet geweest.

Deze versie komt uit het prachtige kookboek Alpine Cooking: Recipes and Stories from Europe’s Grand Mountaintops door Meredith Erickson.

Daarin staan goede recepten uit alle regionale alpen keukens, van Oostenrijkse Kaiserschmarrn tot Engadiner Gerstensuppe en Knödel uit Süd Tirol. En nog veel meer.

Recept voor Zuppa di Valpelline

Een rijke soep met laagjes oud brood, kool, spek, fontina en wat kaneel. Ook nog even gegratineerd voor een knapperig korstje.
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Ovenschotel, Soep
Alpenkeuken
4 Personen

Men neme
  

  • 100 gram spek in kleine reepjes
  • 1 savooiekool, in grove stukken
  • 1,5 liter runder- of kalfsbouillon
  • 500 gram oud brood, in stukken
  • 400 gram Fontina, in stukjes Milde, tikje zoetige koemelkse kaas uit Val d'Aosta
  • 125 gram boter
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • verse zwarte peper & zout

Ook nodig

  • Ovenvaste schaal met hoge rand (zeker 8 cm)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Verwarm een scheut olijfolie in een braadpan, zet daarin de blokjes spek aan tot ze beginnen te bruinen. Voeg de stukjes savooiekool toe. Roer goed om en laat het met de deksel op de pan 5 minuten doorstoven. Roer af en toe om.
  • Voeg dan de runderbouillon toe, breng aan de kook en laat de savooiekool ongeveer 5 minuten koken tot deze wat zachter is. Breng eventueel nog op smaak met wat zwarte peper en zout. Giet de bouillon af (maar niet weg!) en houd ook de kool met spek apart.
  • Leg een derde van het oud brood in een laagje in de ovenschotel. Doe er een derde van de savooiekool en spek over. En dan een derde van de fontina. En een snufje van de kaneel. Herhaal dit nogeen laag. Giet er tenslotte de runderbouillon bij, in stapjes, zodat het brood de tijd krijgt om het te absorberen. Tot dat het aan de bovenste laag staat. Goede kans dat je nog wat bouillon over hebt. Die kun je later nog op het bord toevoegen als je opdient.
    zuppa di valpelline: runderbouillon erbij tot aan de rand
  • Leg er de laatste fontina op. Verspreid daar nog de boter in vlokjes over met een laatste snuf kaneel. En zet in de hete oven.
    zuppa di valpelline: bovenste laag fontina met boter en kaneel
  • Bak in ongeveer 30 minuten, of tot je een mooie goudgele korst op de soep hebt.
Recept afdrukken

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.