Tarte tatin van kweepeer

Tarte tatin met kweepeer

We kregen laatst mooie kweeperen uit de tuin, maar wat doe je ermee? Gelei koken ligt voor de hand, maar is veel werk. Eerder hebben we al eens rode kool gestoofd met kweepeer en walnoot. Dat was heerlijk. Maar nu hadden we geen rode kool bij de hand.

En toen kwamen we dit mooie recept tegen op Lamiacucina voor een tarte tatin met kweepeer met rozenbottelsaus. Het citrusaroma van de kweepeer, samen met de licht zure rozenbottels geven een mooi contrast met de zoete karamel.

We hebben het een beetje getweaked: een pâte brisée in plaats van bladerdeeg en rozenbotteljam uit een potje in plaats van de zelfgemaakte saus.

Dit is onze versie:

Recept: tarte tatin met kweepeer en rozenbotteljam

Je maakt eerst het deeg. Terwijl dat in de koelkast staat maak je de vulling. En tenslotte bak je de taart af.

Voor het pâte brisée deeg

men neme:
  • 200 g bloem
  • 1 el suiker
  • 100 g boter
  • 1 ei
  • 1 el water
bereiding:
  1. Meng bloem, suiker, boter, ei in een mengkom en kneed tot een samenhangend deeg. Indien nodig voeg je nog wat water toe.
  2. Maak een deegbal en leg deze  ongeveer een uur in de koelkast.

Voor de vulling

men neme:
  • 500 g kweeperen
  • 25 g geroosterde hazelnoten
  • 25 g wit broodkruim (liefst van brioche)
  • 100 g suiker
  • 50 g boter
  • 3 el goede kwaliteit rozenbotteljam
bereiding:
  1. Terwijl het deeg in de koelkast lig, verwarm je de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de kweeperen en snijd deze in dunne plakken.
  3. Smelt de suiker in een zware, wijde pan op laag vuur. Als de suiker helemaal glad is, maar nog licht van kleur kunnen de kweeperen en boter erbij. Laat zeker nog 5 minuten op het vuur staan totdat het meeste vocht verdampt is en de kweeperen zijn begonnen met karamelliseren.
  4. Stort de kweeperen met de karamelsaus in een ovenvaste vorm (± 28 cm doorsnee). Bestrijk met rozenbotteljam en bestrooi met hazelnoten/broodkruim mengsel. Rol het deeg uit tot een dunne lap en leg dit over de kweeperen. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg en duw met behulp van een mes het deeg langs de rand naar binnen.
  5. Bak de tarte tatin in ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en gaar is. Laat de taart een beetje (maar niet helemaal!) afkoelen in de vorm voordat je hem omdraait.

Het lekkerst is ie als je de tarte tatin met kweepeer warm serveert met een klodder slagroom en/of rozenbottel jam of saus. Bij een kop sterke Lapsang Souchong.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.