Een rijke soep met laagjes oud brood, kool, spek, fontina en wat kaneel. Ook nog even gegratineerd voor een knapperig korstje.
Voorbereiding 30 minutenmin
Bereiding 30 minutenmin
Totale tijd 1 uuruur
Ovenschotel, Soep
Alpenkeuken
4Personen
Men neme
100gramspek in kleine reepjes
1savooiekool, in grove stukken
1,5literrunder- of kalfsbouillon
500gramoud brood, in stukken
400gramFontina, in stukjesMilde, tikje zoetige koemelkse kaas uit Val d'Aosta
125gramboter
1theelepelgemalen kaneel
verse zwarte peper & zout
Ook nodig
Ovenvaste schaal met hoge rand (zeker 8 cm)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden
Verwarm een scheut olijfolie in een braadpan, zet daarin de blokjes spek aan tot ze beginnen te bruinen. Voeg de stukjes savooiekool toe. Roer goed om en laat het met de deksel op de pan 5 minuten doorstoven. Roer af en toe om.
Voeg dan de runderbouillon toe, breng aan de kook en laat de savooiekool ongeveer 5 minuten koken tot deze wat zachter is. Breng eventueel nog op smaak met wat zwarte peper en zout. Giet de bouillon af (maar niet weg!) en houd ook de kool met spek apart.
Leg een derde van het oud brood in een laagje in de ovenschotel. Doe er een derde van de savooiekool en spek over. En dan een derde van de fontina. En een snufje van de kaneel. Herhaal dit nogeen laag. Giet er tenslotte de runderbouillon bij, in stapjes, zodat het brood de tijd krijgt om het te absorberen. Tot dat het aan de bovenste laag staat. Goede kans dat je nog wat bouillon over hebt. Die kun je later nog op het bord toevoegen als je opdient.
Leg er de laatste fontina op. Verspreid daar nog de boter in vlokjes over met een laatste snuf kaneel. En zet in de hete oven.
Bak in ongeveer 30 minuten, of tot je een mooie goudgele korst op de soep hebt.