Eieren op een bedje van gesmoorde spinazie en paddenstoelen, gegratineerd onder een deken van romige béchamelsaus.
Bereiding 1 uuruur20 minutenmin
lunchgerecht, voorgerecht
Italiaans
6personen
Men neme
Béchamelsaus
60gramboter
40grambloem
6decilitermelk
1bladlaurier
1snufverse nootmuskaat
1handjegeraspte kaas, bijvoorbeeld Gruyere
De rest
3eetlepelsolijfolie
1teenknoflook
1kilospinazie
peper & zout
50gramboter
1sjalot
500gramchampignons
6eieren
Ook nodig
Ovenschotel
Vershoudfolie
Bereiding
Eerst de béchamelsaus
Smelt de boter op laag vuur.
Doe er de bloem en de versgeraspte nootmuskaat bij. Laat al roerend ongeveer een minuut doorkoken. De bloem moet mooi gaar zijn.
Haal van het vuur en giet er al geleidelijk de melk bij. Roer goed zodat je geen klonten krijgt. Doe er het laurierblad bij en zet weer op het vuur. Laat het, nog steeds roerend, weer tot de kook komen. Doe er de helft van de geraspte kaas door en blijf roeren tot je een mooie dik gebonden saus hebt.
Zet vuur uit. Breng nog op smaak met peper & zout. Dek de saus af met wat vershoudfolie direct op de saus om een vel te voorkomen.
Spinazie smoren
Verwarm intussen wat olijfolie in een ruime pan. Doe er de fijngesnipperde knoflook bij. Laat wel warm, maar niet bruin worden. Doe er zoveel spinazieblaadjes bij als er in de pan passen. Zet nu het vuur iets hoger. Roer de blaadjes steeds om. De spinazie slinkt snel en je kunt er de resterende blaadjes bij doen. Als alle spinazie gaar is breng je 'm op smaak met peper & zout.
Laat de gare spinazie uitlekken in een zeef tot je het later in de ovenschotel doet.
Champignons sauteren
Snijd het sjalotje fijn. Zet het aan in wat boter.
Maak de champignons schoon en snijd je in kwarten of plakjes (afhankelijk van hoe groot ze zijn). Doe ze bij het sjalotje in de pan en sauteer ze op matig vuur. Breng op smaak met peper & zout. Als klaar zijn zet je het vuur uit.
Laagjes maken
Verwarm de oven op 200 graden. Vet een ovenschaal in met boter.
Begin met een laag van ongeveer de helft van de uitgelekte spinazie. Doe er alle champignons over. En dan ongeveer de helf van de béchamelsaus. En dek weer af met de rest van de spinazie.
Maak daarin 6 kuiltjes en breek hierin de eieren. Doe er de rest van de béchamel over en de rest van de geraspte kaas.
Gratineer in ongeveer 15 minuten in de hete oven totdat in ieder geval de eiwitten stevig zijn en de béchamel mooi goudbruin. Liefst zijn de dooiers nog een beetje vloeibaar.